četvrtak, 6. ožujka 2014.

EGIPAT

KULTURA: Religiozna priroda egipatske civilizacije utjecala je na njen doprinos umjetnostima drevnog svijeta. Mnoga velika djela drevnog Egipta prikazuju bogove, božice i faraone, koji su također smatrani božanstvima.

KLIMA: U Egiptu prevladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.

DREVNI EGIPAT: Drevni Egipat bila je drevna civilizacija u sjeveroistočnoj Africi, smještena uz rijeku Nil što je danas moderna država Egipat.Egipatska civilizacija je srasla oko 3150. godine prije Krista.

EGIPATSKE PIRAMIDE:
Egipatske piramide predstavljaju građevine u obliku piramida koji su sagrađeni u drevnom Egiptu te se smatraju najvećim i najspektakularnijim dostignućima te civilizacije.Služile su kao grobnice egipatskim faraonima.

Piramide:

  • Keopsova ili Velika  piramida je grobnica faraona Keopsa u Gizi.
  • Kefrenova piramida je manja od piramide njegova oca Keopsa.
  • Mikerinova piramida .
  • Crvena Piramida, je treća najveća piramida u Egipatu Djoserova piramida


ZAGROBNI ŽIVOT:

MUMIFICIRANJE-Mumificiranje je bio postupak kojim se tijelo konzerviralo, a njegov je cilj oslobađanje onih elemenata duše koji će preživjeti smrt tijela. Mumificiranje je postupak u kojem se iz mrtvog tijela uklanjala utroba koja se odlagala u posebne posude. Čvrsto se  umatalo u trake i povoje u smolastim ili u alkoholnim supstancama. Kada je mumija čvrsto umotana jednom se obavija tamjanovim parama dok svećenici izgovaraju veliku završnu molitvu. Nakon smrti, kralj se iznova sjedinjavao sa svojim ocem Raom, bogom sunca.Piramidu, mjesto njegova ukopa, može se smatrati rampom ili nekom drugom vrstom kraljeva pristupa na nebo.

EGIPATSKI SIMBOLI:

HORUSOVO OKO (Sunčevo oko) jedno od najpoznatijih mitskih simbola u starom Egiptu. Prema mitologiji riječ je o oku sokola iz kojeg izlaze dvije suze.Vjerovalo se da ima i moć iscijeljivanja, pa je zbog toga bilo jedan od najpopularnijih talismana u Egiptu. Egipćani su vjerovali da može izliječiti dijelove tijela na koje se stavlja.

ANKH je simbol života i besmrtnosti. Poznat je i kao "egipatski križ", "koptski križ" ili "omčasti križ". Sastoji se od tau križa, oblika slova T i omče. Ankh znači "život". Taj znak je i hijeroglif za život. Označava besmrtnost, a mnogi su ga bogovi nosili. Egipćani su zvali ankh simbolom života. Predstavlja muško i žensko jedinstvo.